Creatief met Hondenspeelgoed: 5 DIY's

Honden zijn niet alleen onze trouwe metgezellen, maar ook onze speelkameraadjes. Ze houden van rennen, springen, kauwen en ontdekken. Speelgoed is een essentieel onderdeel van het leven van een hond, het houdt ze fysiek en mentaal actief. In plaats van steeds nieuw speelgoed te kopen, kan je ook zelf hondenspeelgoed maken. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook duurzaam. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen.

T-shirt touwspeelgoed

Een van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om hondenspeelgoed te maken, is door oude t-shirts te recyclen. Wat je nodig hebt:
– Oude t-shirts
– Schaar

Hoe te maken:
Knip de t-shirts in lange stroken.
Leg drie of vier stroken op elkaar en knoop ze stevig vast aan één uiteinde.
Vlecht de stroken strak in elkaar en knoop ook het andere uiteinde vast.
Je kunt variëren met de dikte van de vlecht afhankelijk van de grootte van je hond.
Dit touwspeelgoed is ideaal voor trekspelletjes en is zacht genoeg voor de tanden van je hond.

Tennisbal traktatiehouder

Een tennisbal kan gemakkelijk worden omgetoverd tot een traktatiehouder die je hond uren bezig houdt. Wat je nodig hebt:
– Tennisbal
– Scherp mes
– Kleine traktaties

Hoe te maken:
Snijd met een scherp mes een X-vormige opening in de tennisbal.
Stop enkele kleine traktaties in de bal.
Je hond zal genieten van het uitdagen van zichzelf om de traktaties uit de bal te krijgen. Dit speelgoed is geweldig voor mentale stimulatie.

Fles speelgoed

Een plastic fles kan een geweldig interactief speeltje zijn voor je hond, vooral als je een hond hebt die van krakende geluiden houdt. Wat je nodig hebt:
– Lege plastic fles (zonder dop en etiketten)
– Een oude sok

Hoe te maken:
Stop de lege fles in een oude sok.
Knoop de sok stevig dicht aan het uiteinde.
De fles in de sok maakt een interessant geluid dat je hond zal intrigeren. Let er wel op dat je toezicht houdt op je hond tijdens het spelen, zodat hij geen stukken van de fles kan inslikken.

blog diy

Flostouw van oude jeans

Oude jeans zijn perfect materiaal voor het maken van een stevig flostouw. Wat je nodig hebt:
– Oude jeans
– Schaar

Hoe te maken:
Knip de jeans in lange stroken.
Vlecht de stroken stevig in elkaar en knoop de uiteinden vast.
Je kunt zelfs twee stukken jeansvlecht samenknopen om een extra stevig touw te maken. Dit speelgoed is ideaal voor grote honden die van krachtig kauwen houden.

Snuffelmat

Een snuffelmat is een fantastisch puzzelspeeltje dat je hond mentale uitdaging biedt door hem te laten snuffelen naar traktaties die je tussen de stof verstopt. Wat je nodig hebt:
– Rubberen deurmat met gaten (verkrijgbaar bij de bouwmarkt)
– Fleece stof

Hoe te maken:
Knip de fleecestof in stroken van ongeveer 2,5 cm breed en 15 cm lang.
Knoop de stroken fleece door de gaten van de deurmat, tot de hele mat bedekt is.
Verstop traktaties tussen de fleece stroken en laat je hond zoeken. Dit speelgoed helpt bij het stimuleren van de natuurlijke snuffelinstincten van je hond.

Tips voor Veiligheid
Bij het maken van hondenspeelgoed is veiligheid een topprioriteit. Houd rekening met de volgende tips:
– Gebruik altijd stevige materialen die niet gemakkelijk breken.
– Zorg ervoor dat er geen kleine onderdelen zijn die je hond kan inslikken.
– Houd toezicht op je hond tijdens het spelen met zelfgemaakt speelgoed om ervoor te zorgen dat hij geen stukken inslikt of zich bezeert. 


Zelf hondenspeelgoed maken is niet alleen een kosteneffectieve oplossing, maar het biedt je ook de kans om creatief te zijn en een sterke band met je hond op te bouwen. Door gebruik te maken van materialen die je al in huis hebt, kun je allerlei soorten speelgoed maken die voldoen aan de specifieke behoeften en voorkeuren van je hond. Dus, haal die oude t-shirts, jeans en plastic flessen tevoorschijn en ga aan de slag met het maken van speelgoed waar je hond dol op zal zijn!
Mocht je niet zo creatief zijn, geen tijd hebben of gewoon geen zin hebben om zelf aan de slag te gaan, dan heeft Foodsy4 allerlei fantastische speeltjes voor je hond in het assortiment.