Het seizoen van de teek is begonnen

pexels-james-frid-81279-3717106

Zodra het lente is en de temperaturen stijgen, brengen we meer tijd buiten door met onze viervoeters. Tijdens de week van de teek (22 tot en met 26 april 2024) schrijven wij daarom een blog met tips om je viervoeter te beschermen tegen teken. Teken zijn kleine parasieten die niet alleen jeukende beten bij je hond kunnen veroorzaken, maar ook ernstige ziektes kunnen overbrengen aan je grote vriend. Hoe kun je tekenbeten bij honden eigenlijk voorkomen en wat kun je doen als je er toch één ontdekt? Lees hieronder de 5 tips tegen teken. 

Controleer je hond regelmatig 
Ben je net lekker naar buiten geweest met je hond en heeft je hond in het hoge gras, de struiken of het bos gespeeld? Dan is het belangrijk om je hond te controleren op teken, zo ontdek je ze namelijk het snelst. Controleer het hele lichaam, maar let voornamelijk op warme en vochtige plekken bij je hond. Teken bijten zich graag vast in de oren, nek, oksels, tussen de tenen of de buik. Als je een teek vindt, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een pincet of een speciale tekenverwijderaar.   

Behandel je hond preventief 
Er zijn verschillende preventieve behandelingen beschikbaar om tekenbeten bij honden te voorkomen. Zo zijn er spot-on behandelingen, orale medicijnen en tekenbanden. Deze producten kunnen helpen bij het afweren van teken en het verminderen van het risico op ziekteoverdracht. De dierenarts kan je goed adviseren over welke behandeling het beste bij jouw hond past en houdt daarbij rekening met leeftijd, gezondheid en leefstijl.   

Tekenwerende producten 
Naast preventieve behandelingen zijn er ook speciale tekenwerende producten die kunnen helpen om teken op afstand te houden. Zo zijn er speciale shampoos, sprays en halsbanden die teken weren. Het regelmatig gebruik van deze producten kan helpen om je hond te beschermen tijdens buitenactiviteiten.

Houd je tuin tekenvrij 
Teken kunnen ook in je tuin leven, vooral als het grenst aan bosrijk gebied. Maai je gazon regelmatig, verwijder bladafval en houd struiken en planten kort geknipt om teken weg te houden. Dit kan helpen om tekenhabitat te verminderen en het risico op tekenbeten te verminderen. 

Wees alert op symptomen 
Teken kunnen ernstige ziekten overdragen aan honden, dus het is belangrijk om alert te zijn op symptomen van teken-gerelateerde ziekten. Symptomen kunnen zijn koorts, lusteloosheid, gewrichtspijn en verlies van eetlust. Als je hond deze symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts voor een grondig onderzoek. 
 
Het voorkomen van tekenbeten bij honden of deze op de juiste manier behandelen is heel belangrijk voor de gezondheid en welzijn van de hond. Door regelmatig te controleren op teken, preventieve behandelingen te gebruiken en de omgeving geen fijne plaats te laten zijn voor teken, kun je het risico op tekenbeten bij je hond verminderen. Blijf alert op symptomen van teken-gerelateerde ziekten en zoek medische hulp als je hond ziek lijkt te zijn. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je je hond beschermen tegen de gevaren van teken en ervoor zorgen dat je grote vriend gezond en gelukkig blijft terwijl jullie toch samen maximaal van het buitenleven genieten!