Waar op te letten als de lente komt?

Met de komst van de lente komt er een golf van frisse energie en nieuwe kansen, maar het brengt ook specifieke uitdagingen met zich mee voor onze harige vrienden. Als trotse eigenaar van een viervoeter is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke gevaren die de lente met zich meebrengt voor je hond. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten om te overwegen:

Allergieën

Net als mensen kunnen honden last hebben van allergieën voor pollen, gras en andere allergenen die in overvloed aanwezig zijn in de lente. Let op tekenen zoals overmatig krabben, niezen en jeukende rode huid, en raadpleeg indien nodig een dierenarts voor behandelingsopties.

Giftige planten

Terwijl bloemen en planten bloeien in het voorjaar, kunnen sommige giftig zijn voor honden. Houd je tuin vrij van planten zoals lelies, narcissen en azalea’s, die schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt door je harige metgezel.

Insectenbeten

Met de stijgende temperaturen komen ook insecten tot leven. Bescherm je hond tegen beten van teken, vlooien en muggen door preventieve behandelingen te gebruiken die zijn aanbevolen door je dierenarts.

 

Veranderingen in dieet en activiteit

Met meer tijd buitenshuis kan je hond extra beweging krijgen, wat kan leiden tot veranderingen in eetlust en energieniveaus. Pas het dieet van je hond indien nodig aan en zorg voor voldoende hydratatie tijdens lange wandelingen.

Voorjaarsschoonmaakproducten

Het schoonmaken van je huis kan betekenen dat je nieuwe schoonmaakproducten gebruikt die schadelijke chemicaliën bevatten voor huisdieren. Bewaar deze producten buiten het bereik van je hond en zorg ervoor dat ruimtes goed geventileerd zijn tijdens het schoonmaken.

Waterveiligheid

Als de temperaturen stijgen, kunnen uitstapjes naar meren, rivieren of zwembaden verleidelijk zijn. Zorg ervoor dat je hond altijd onder toezicht staat tijdens wateractiviteiten en leer hem om veilig te zwemmen indien nodig.

Buitenkansen

Lente betekent meer tijd buitenshuis doorbrengen, dus zorg ervoor dat je hond is voorbereid op nieuwe ontmoetingen met andere dieren en mensen. Werk aan gehoorzaamheidstraining en zorg ervoor dat je hond goed is gesocialiseerd.

 

“Niet alle honden zijn geweldige zwemmers en niet alle zwembaden worden als hondvriendelijk beschouwd”