Wat zegt de poep over de gezondheid van je hond?

Blog wat zegt de poep van je hond over zijn gezondheid1

Je pakt het hondenpoepzakje er alvast bij, zodat je die drol zo snel mogelijk kan opruimen. Maar wacht heel even… De ontlasting van je hond is misschien niet het meest mooie om tijdens een wandeling naar te kijken, maar het kan veel vertellen over de gezondheid van je viervoeter. In dit blog gaan we dieper in op wat de ontlasting van een hond kan vertellen over zijn gezondheid en wat jij als hondenbezitter kan doen voor het welzijn van je dier.

Waar kan ik op letten?

Wat normaal is met betrekking tot ontlasting is afhankelijk van de voeding die je hond krijgt, het ras, het gewicht, beweging die hij/zij heeft op een dag en kan per hond dus nogal verschillend zijn. Door regelmatig op onderstaande punten te letten, weet jij wat normaal is voor jouw hond. Hierdoor merk je sneller op als er veranderingen zijn. Aan de kleur, geur en consistentie kan je zien hoe het met de gezondheid van je hond gesteld is.

Kleur

Normaal gesproken moet de ontlasting van je hond een donkerbruine kleur hebben. Afhankelijk van de voeding die je hond krijgt kunnen hier lichte verschillen in zitten. Heeft je hond een eiwitrijk dieet dan zal de ontlasting wat donkerder zijn en bij een koolhydraatrijk dieet juist weer lichter.

Een bleke of gele kleur kan dus te maken hebben met het dieet, maar kan ook komen doordat een hond melk heeft gedronken. Groene ontlasting kan komen doordat een hond gras heeft gegeten, wat regelmatig voorkomt als ze last hebben van hun buik. Bij een gelige of groene kleur hoeft er niets aan de hand te zijn, maar raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts. Zie je rode of zwarte ontlasting, dan is het noodzakelijk om direct contact op te nemen met de dierenarts.

Geur

Hondenpoep ruikt nooit lekker, maar ook hierin kan verschil zitten. Het moet geen ondraaglijke geur hebben. Een sterke onaangename geur kan wijzen op spijsverteringsproblemen of voedingsintolerantie.

Consistentie

De ontlasting moet stevig,  maar niet te hard zijn. Je moet de drol met het poepzakje makkelijk kunnen oppakken zonder dat deze uit elkaar valt. Te zachte ontlasting kan duiden op diarree en te harde ontlasting op obstipatie.
Diarree kan voorkomen bij honden. Dit is normaal en hoeft niet altijd ernstig te zijn. Er zijn twee soorten diarree: acuut en chronisch. Acute diarree heeft een kort, intensief verloop en duurt minder dan 7 tot 10 dagen. Chronische diarree heeft een langdurig verloop en duurt langer dan 7 tot 10 dagen. Bij aanhoudende diarree is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Hoewel het niet ernstig hoeft te zijn, is het niet prettig voor je viervoeter.

Bij obstipatie is het belangrijk om te kijken naar de voeding die je hond krijgt en de hoeveelheid water die hij drinkt. Het is belangrijk om de ontlasting van je hond regelmatig te controleren op eventuele veranderingen, aangezien dit een vroegtijdig waarschuwingssignaal kan zijn voor mogelijke gezondheidsproblemen.

Gatver, wormen!

Nog zo’n smakelijk onderwerp, wormen. Je kunt wormen zien in de ontlasting van je hond. Vaak zie je dan witte of bleke kleine stippen of streepjes. Worminfecties zijn een veelvoorkomend probleem bij konden en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet worden behandeld. Ontworm je hond dus regelmatig om hem te beschermen tegen ziektes. Een gezonde darmflora is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je hond.  

De ontlasting van je hond kan veel vertellen over zijn gezondheid en het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Misschien niet het leukste klusje, maar daarna kan je weer verder gaan met wandelen, knuffelen en plezier maken met je maatje. Naast het bekijken van de ontlasting, is regelmatig ontwormen een essentieel onderdeel voor een goede gezondheid van je hond. Bij Foodsy4 begrijpen we het belang van een goede gezondheid voor je viervoeter en daarom bieden wij hoogwaardige producten aan die hieraan bijdragen.